aleksandra_nevskog

На стјеновитој хриди на западној страни острва, како су показала најновија архитектонска и археолошка истраживања, првобитно је саграђена мања капелица посвећена Богородици. Капелица је, у познијој етапи градње, а свакако прије 1838. године, дограђена према западу чиме је укупни простор цркве повећан за површину два пута већу од првобитне. Наиме, на плану острва из 1838. године уочава се да црквица Св. Госпође има постојећу величину у основи.

У најмлађој фази градње, крајем треће деценије 20. вијека, изведени су радови на адаптацији ове цркве. У то вријеме њена унутрашњост је поново омалтерисана, постављен је нови под који је сачуван до данас и израђен је нови кровни покривач од каналице. Израђен је нови иконостас богато украшен резбаријом. Том приликом вјероватно су постављена нова дрвена врата и обновљен је плочник око цркве. Дотадашња посвета ове цркве Св. Госпођи замијењена је посветом Александру Невском. Обнову црквице водила је краљица Марија Карађорђевић.

У вријеме претварања Светог Стефана у хотел ова црква је била срушена до висине вијенца у подножју свода и њени зидови су остали испод површине новоформиране угоститељске терасе на западној страни острва. Најновије грађевинске интервенције на овом дијелу острва покренуле су питање њене рестаурације која је успјешно и спроведена у складу са подацима које су пружали сачувани дијелови грађевине и сачувани оригинални простор са њене сјеверне и западне стране. Недостајући дијелови рестаурирани су уз помоћ фотодокументације о њеном ранијем изгледу.


Чињеница да је Свети Стефан претварањем у ексклузивни туристички комплекс, 1960. године, изгубио многа своја битна својства, утицала је и на живот његових цркава. Одсуство традиционалних облика живота промијенило је у извјесној мјери и карактер сачуваних црквених здања на острву. Недостајала је спона његових становника са унутрашњим простором цркава и њиховим екстеријерима прилагођеним мјерилима и укусу бројних генерација.

Свијест о изгубљеним својствима живота у црквама Светог Стефана већ је увелико утицала на успостављање покиданих спона. Једна од њих је обнова цркве Светог Александра Невског и њено враћање у култ које се планира за септембар 2013. године.